ARCHÍV 2019

Pískoviště pod taktovkou Sladovny bude o hrdinství. Zapojit se mohou i Písečáci.

Oblíbený písecký festival dětské radosti se letos uskuteční od 10. do 12. května. Bude ho pořádat galerie Sladovna a jeho tématem jsou hrdinové z (P)písku.

„Na hrdinství lze pohlížet mnoha způsoby, my ale chceme ukázat, že hrdinou může být opravdu každý. Hrdinský čin může být i takový, který děláme běžně a ani nám to tak nepřijde,“ říká produkční Sladovny Petra Mojžíšová.

Návštěvníci se mohou těšit na tradiční součásti programu, kterými jsou sochy z písku, závody dračích lodí, Pohádkový les nebo soutěž Robotem rovně, ale nebude chybět ani velká spousta novinek. Z části dojde k novému uspořádání lokalit, ve kterých se bude Pískoviště konat a vůbec tím největším lákadlem je možnost zapojení se obyvatel města do příprav celého festivalu. Ten totiž kromě samotného vrcholu v podobě tradičního dvoudenního dovádění přinese možnost podílet se na vzniku programu a kulis po boku zajímavých umělců.

„V rámci Pískoviště pozveme různé umělce z různých míst a dáme jim možnost práce v konkrétním prostoru s konkrétním tématem po dobu dvou týdnů pod vedením zkušeného Tomáše Žižky z pražské DAMu. Mám velkou radost, že město Písek souhlasilo s možností využití domu U Koulí, který bude jakousi základnou. Do tvorby se mohou zapojit místní občané, zájmové spolky, školní skupiny i umělci. Budeme moc rádi, když se do příprav zapojí a přinesou do festivalu nové nápady.“ popisuje novinku ředitel Sladovny Adam Langer.

Program, který se stále formuje, se bude odehrávat na Bakalářích, v okolí řeky Otavy pod hradbami, u Kamenného mostu, před kulturním domem, v Palackého sadech, v budově nové knihovny i na jejím nádvoří a samozřejmě také ve Sladovně. Právě v Galerii hrou je v rámci Pískoviště plánována vernisáž nové letní výstavy Góóóóól, která přiblíží historii fotbalu, nebude v ní však chybět ani hrdinství.