Cipiskoviste Logo Xs Geofun

Tisková zpráva:
Která NOC Cipískoviště 2016 bude vaše?

Letošní písecké Cipískoviště nachystalo na každý svůj večer zajímavý program v podobě jedné NOCI: páteční NOCI pohádek pro děti, sobotní Muzejní NOCI s Karlem IV. a nedělní NOCI literatury.

PÁTEK 13. KVĚTNA: NOC POHÁDEK PRO DĚTI

Městská knihovna Písek připravila na první večer Cipískoviště pro nejdůležitější návštěvníky této akce program na čtyřech místech centra města, na kterých se bude nejen číst, ale také hrát divadlo nebo promítat pohádka. Z knih budou číst Petr Brukner (ateliér sochaře Jana Novotného, Soukenická čp. 160) a Bořek Putna (domek Na Bakalářích čp. 128), promítat se bude pohádka Řehtačky (Divadlo Pod čarou, Tyršova ulice) a hrát se bude pověst O potměšilém kostlivci (Divadlo Nitka, Bakaláře). Začátek na všech stanovištích je vždy v 17:00, 17:40, 18:20, 19:00 a 19:40 hodin. Návštěvu jednotlivých míst si můžete vybrat volně, trasa není pevně stanovená. Doporučujeme ale žádné stanoviště nevynechat, protože jen tak lze posbírat všechna razítka a zapojit se do slosování o zajímavé ceny.

Jako bonbonek tohoto večera Cipískoviště mohou návštěvníci zhlédnout představení OBŘÍ LOUTKY, které na závěr vernisáže výstavy Loutková akademie připravila písecká Sladovna. V Písku bude k vidění 7metrová loutka vyrobená na sklonku r. 2014 z 2 tun ocelových plátů v třešťské Kovárně Na Vyhlídce, která měla premiéru při zahájení projektu Plzeň EHMK a v ČR se představí teprve podruhé. Loutka je pohybována mechanizací a ovládána pomocí horolezeckých lan a soustavy kladek devíti vodiči, přičemž jeden z nich se nachází přímo uvnitř korpusu těla. V Písku loutka vyjde v pátek 13. května ve 21 hodin na svou cestu od Kamenného mostu ke Sladovně, přičemž diváci mohou putovat spolu s ní. V cíli cesty proběhne velkolepá audiovizuální show loutky.

SOBOTA 14. KVĚTNA: MUZEJNÍ NOC S KARLEM IV.

Prácheňské muzeum v Písku opět uskuteční muzejní noc, tentokrát zaměřenou na 700. výročí narození Karla IV. připadající právě na tento den. Program začne na nádvoří muzea v 19 hodin. Zde bude možno zhlédnout scénu z návštěvy panovníka v Písku, k níž došlo 15. května 1353. V Rytířském sále bude vystaven císařův velkoformátový obraz. Pro děti je přichystán program s různorodými aktivitami na parkánech hradu v podání skupiny historického šermu Klíč a meč DDM Písek. O hudbu se postará středověká kapela Quercus. Chybět nebude muzejní hospůdka, zakoupit si můžete novou drobnou publikaci "Karel IV. v Písku" a také vína z limitované Královské kolekce vín od Cechu českých vinařů. Návštěvníci budou moci bezplatně navštívit stálé expozice muzea i výstavy.

Aktuálně bude v Galerii probíhat stále ještě ornitologická výstava "Co lítá po Písku", v Malých výstavních síních "Tajemství paní baronky aneb o životě pravnučky císaře Alexandrině von Bleyleben v Písku" a v Chodbě knihovny bude instalována výstava fotografií "Kouzlo lidových chaloupek, kapliček a křížků na Písecku". Muzeum bude otevřeno až do konce zájmu návštěvníků…

NEDĚLE 15. KVĚTNA:  NOC LITERATURY

Prostřednictvím aktivity Městské knihovny bude Písek jako jedno ze 46 měst České republiky již podruhé zapojen do projektu Noc literatury. Podstatou akce je představení současných světových autorů a jejich titulů prostřednictvím veřejného čtení, které probíhá na zajímavých či netradičních místech. V závěrečný večer Cipískoviště si budete moci každou půlhodinu vyslechnout na šesti místech jeden z úryvků vybraných titulů v podání známé osobnosti. Čtení začíná vždy v 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30 a 21:00 hodin na těchto stanovištích:

  • tzv. Konírna neboli přednášková místnost Římskokatolické farnosti Písek na Bakalářích – čte Olga Walló
  • Divadlo Pod čarou v Tyršově ulici – čte Jiří Smrž
  • Kavárna až na půdu v Jungmanově ulici – čte Milena Štráfeldová
  • Parkán Prácheňského muzea – čte Jaroslav Volf
  • dvůr domu U Slona – čte Hana Rambousová
  • klubovna Městské knihovny v Písku – čtou Jakub Kajtman a Markéta Müllerová (on-line přenosem z Bruselu a ze Švýcarska).

Všichni návštěvníci akce obdrží kartičku, do níž jim bude na každém stanovišti potvrzena jejich účast. Absolventi všech šesti čtení budou mít možnost se zapojit do slosování o jednu z knih, ze které se četlo právě během Noci literatury.

Některá místa konání Noci literatury jsou venkovní, a protože květnové počasí může být nevyzpytatelné, doporučujeme oděv počasí přiměřený. Věříme, že i letos se sejde tolik návštěvníků jako loni a že budou odcházet s pocitem příjemně stráveného večera a s inspirací dobrou literaturou.

Pořadatelé jmenovaných akcí:

Městská knihovna Písek
www.knih-pi.cz
https://www.facebook.com/Noci.Literatury
http://www.literaturenights.eu/cs

Prácheňské muzeum v Písku
www.prachenskemuzeum.cz

Sladovna Písek
www.sladovna.cz