Cipiskoviste Logo Xs Geofun

Největším návštěvníkem Písku bude obří loutka

Největším návštěvníkem města Písek se 13. května po deváté hodině večerní stane sedmimetrový rytíř z ocelových plátů, který se promění i v anděla.

Obří Loutka byla vyrobena dle výtvarného návrhu Josefa Sodomky na sklonku roku 2014. Ocelový obr vznikal v Třešti v Kovárně Na vyhlídce. Loutku kovali, vypalovali, svářeli a všelijak kompletovali Tomáš Janovec, Adam Štumar, Oliver Krejčí  a Petr Píša. Ve finální etapě spolupracovali kováři s firmou Strojírny Podzimek. V lednu 2015 byl rytíř součástí slavnostního zahájení Plzeň EHMK (Evropské hlavní město kultury 2015), podíval se do dánského Silkeborgu a nyní se představí píseckým divákům v rámci vernisáže nové interaktivní výstavy Sladovny - Loutkové akademie. Jeho triumfální pochod v okolí Kamenného mostu v Písku za doprovodu hudby a světel předá několika měsíční vládu nad Sladovnou malým kolegům z loutkového světa a zároveň bude vrcholem prvního dne Cipískoviště 2016.

Tereza Dobiášová, ředitelka Sladovny Písek, o.p.s., popisuje proces rozhodování a důvod konečného kladného stanoviska: "Zda vzít k nám do Písku tuhle obrovskou loutku, jsme se rozhodovali poměrně dlouho. Na jednu stranu to byla velká příležitost přivézt sem něco opravdu mimořádného a krásného, na druhou stranu to znamená finanční investici a hlavně velkou investici času a energie, risk, že se to nepovede. V jednu chvíli, když jsme počítali náklady a procházeli pracovní plány na květen, už to skoro vypadalo, že musíme loutku odmítnout, ale tehdy - už ani nevím, jaký byl ten impuls – jsem si uvědomila, že ačkoliv produkujeme kvalitní program pro velký počet návštěvníků, je spoustu těch, co si nemůžou dovolit k nám do Sladovny přijít, a nebo nejsou zvyklí chodit za kulturou, a že někdy, když můžeme, tak máme povinnost dát lidem ve městě zážitek krásy a radosti, důvod, do města přijít a být tu spolu. Ne proto, že by nás k tomu někdo nutil, ale proto, protože tady žijeme rádi a chceme, aby se tu dobře žilo i ostatním. Protože takovéhle zážitky jsou něco, co my můžeme městu, dětem, lidem dát.
Hobiti, když mají narozeninovou oslavu, tak dávají dárky ostatním. Tak jsme si říkali, že bychom to taky měli udělat, když otevíráme nové výstavy. Že to je přístup k životu, který se nám líbí mnohem víc," vysvětluje Tereza Dobiášová.

Loutka je vyrobena z ocelových plátů, vysoká je sedm metrů a váží necelé dvě tuny. Závěs ve variantě pod jeřábem je ve výšce dvanácti metrů, ve variantě při chůzi loutky před čelním manipulátorem se nachází ve výšce devíti metrů. Loutku ovládá ze země pomocí horolezeckých lan a soustavy kladek devět vodičů - loutkářů, přičemž jeden je přímo uvnitř korpusu těla, ovládající hlavu, oči, vlasy  a prsty na rukou. Samotný ocelový zkorodovaný rastr celé konstrukce je záměrně ponechán ve strohé podobě bez ambice loutku jakkoli oblékat.

"Součástí Slavnostního zahájení Plzně – Evropského hlavního města kultury 2015 bylo první slavnostní rozeznění nových zvonů na katedrále sv. Bartoloměje. Jejich zvuk nejen spustil řetězec dalšího zvonění po asi třiceti kostelích po celé Evropě, které se k oslavě připojily, ale probudil k životu také symbol Plzně – rytíře, který po chvíli odhazuje plášť a zbroj a mění se na anděla. Symbol ochrany a síly, ale i naděje kromě Plzně navštívil také dánský Silkeborg, který je úzce provázaný s Aarhusem, Evropským hlavním městem kultury 2017. Ať tedy náš Rytíř-Anděl rozdá sílu i něhu i v Písku," popřál přerostlému zástupci loutkové říše umělecký šéf Plzeň 2015, o.p.s. Petr Forman. 

Program 13. 5. 2016

Příchod rytíře zakončí programově bohatý den, který začíná již v 9 hodin výtvarnými dílnami na nádvoří Sladovny. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet vypalování do dřeva, tupování textilních tašek, broušení skla, smaltování lžiček, loutkařskou dílnu, pískotisk, zdobení svíček a další aktivity. Malí i velcí příznivci večerníčků si připomenou starší série a poznají nově natáčené příběhy. V plném proudu již bude nově otevřená výstava Tiskařiště, která dětským objevitelům představí mnoho variant, jak přenést barvu na papír, látku či stěnu ve Sklepě Sladovny.

V 19 hodin se všichni přesunou do Vysokých trámů, kde se bude konat vernisáž výstavy Loutková akademie, která vyvrcholí na nábřeží řeky Otavy v okolí Kamenného mostu, kde se přibližně v 21 hodin představí atraktivní obří loutka.

Video z představení loutky v dánském Silkeborgu