Cipiskoviste Logo Xs Geofun

Tisková zpráva:
Sport a další aktivity Cipískoviště 2016

Písecké Cipískoviště nepředstavuje jen kulturní aktivity, zabavit se na něm můžete např. i těmi z oblasti sportu. Letos si můžete zasportovat při road show projektu Jižní Čechy olympijské. K tradičním aktivitám Cipískoviště sportovního rázu pak patří závod dračích lodí Draci mezi mosty a soutěž Robotem rovně aneb autíčka v parku. Další novinkou tohoto ročníku je Výstava hasičské techniky s dynamickými ukázkami.

Při sportovně-zábavné ROAD SHOW JIŽNÍ ČECHY OLYMPIJSKÉ, která zároveň bude mít v Písku premiéru, si můžete zasoutěžit a získat sportovní vysvědčení. Návštěvníci, kteří v pátek 13. května a v sobotu 14. května mezi 10. a 17. hodinou (páteční dopoledne je vyhrazeno především pro školy) zavítají na písecké Výstaviště, se mohou těšit na pestrý program.

Děti se mohou v rámci projektu Sazka Olympijský víceboj zúčastnit řady atraktivních olympijských i neolympijských sportů. Každý soutěžící získá sportovní vysvědčení, díky kterému si bude moci ověřit svou sportovní výkonnost ve srovnání se svými vrstevníky. Každý ze soutěžících obdrží na památku sportovní vysvědčení a drobný dárek za účast. Na základě výsledků v jednotlivých věkových kategoriích ambasadoři Sazka olympijského víceboje mezi soutěžícími vyberou sportovní hvězdu. K dispozici bude pět soutěžních disciplín: Sílu soutěžících otestuje Hod basketbalovým míčem, hbitost a orientační schopnosti originální disciplína T-běh, ohebnost Hluboký předklon, rovnováhu Postoj čápa a silovou vytrvalost Zkrácené sedy-lehy.

Kromě SOV bude v rámci sportovního programu také judo, rádiový orientační běh, golf, ragby, atletický sprint a další atletické disciplíny. Na své si jistě přijdou i zájemci o kulturní program. Na akci vystoupí latinsko-americká kapela Carisma nebo temperamentní brazilští tanečníci a známá jihočeská kapela Pub Animals. Milovníci taneční muziky se mohou těšit na diskotéku s Jirkou Gruntorádem, pro ty nejmenší pak bude připravena klauniáda a skákací hrad.  Zájemci si budou moci odnést na památku foto z olympijského fotokoutku vítězů nebo cenný podpis olympijského vítěze - Kateřiny Neumannové nebo dalších z řad jihočeských olympioniků.

Brazilského sportovního ducha pak v neděli dopoledne na píseckém Výstavišti vyměníme za DEN S HASIČI ANEB POCTU SV. FLORIÁNOVI, další novinku letošního Cipískoviště. Součástí této akce bude od 8:15 h průjezd historické i současné hasičské techniky po trase Svatotrojická, Čechova, Dvořákova, Pražská, tř. Národní svobody a zpět Svatotrojickou na Výstaviště. Dále proběhne v 9:30 h stuhování historických praporů zúčastněných Sborů dobrovolných hasičů okresu Písek a především pak od 10 do 13 hodin statické i dynamické ukázky hasičské techniky, předvedení zásahu při dopravní nehodě i práce lezecké skupiny příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, územního odboru Písek.

Nádherná atmosféra již podeváté vznikne na nábřeží 1. máje mezi Kamenným a Novým mostem. Adrenalin na řece Otavě v centru Písku při ZÁVODU DRAČÍCH LODÍ zažily již desítky týmů a tisíce diváků. Dvanáct a půl metru dlouhá plavidla opatřená na přídi dračí hlavou a na zádi ocasem pojmou dvacet pádlujících. Na konečný počet dvacet dva je doplňuje vpředu sedící bubeník a vzadu kormidelník. Takto sestavené posádky se v rozjížďkách snaží co nejrychleji urazit 200 metrů mezi píseckými mosty.

Cipískoviště zahájí v pátek 13. května dopoledne školní závod, zápolit bude celkem devět posádek základních škol a šest středoškolských posádek. Hlavní závod „Draci mezi mosty“ o putovní pohár města Písku odstartuje v sobotu 14. května 2016 po 10. hodině. Do závodu, ve kterém třikrát po sobě zvítězil Sokol Písek, je stále ještě možno se hlásit na www.draci-lode.cz.

Zcela jiný druh soutěže pak přináší ROBOTEM ROVNĚ ANEB AUTÍČKA V PARKU pořádaný Radioklubem OK1KPI. Účastníci budou letos již poosmé zápolit s úkolem projet robotem nebo autíčkem co nejrychleji a bez vnějšího zásahu soutěžícího ústřední cestu píseckých Palackého sadů (širokou 3 m a dlouhou 314 m). 26 registrovaných robotů bude startovat v parku u pošty od 9, 10:45, 14 a 15 hodin (vždy zhruba hodinové kolo). Autíčka, kterých je přihlášeno 5, startují v 10 h a v 11:45 h. Po 16. hodině se pak chystá exhibiční jízda parkem a vyhlášení výsledků.