Cipiskoviste Logo Xs Geofun

TZ01: Obří sochy z písku znovu vyrostou v Písku

Obří sochy z písku byly v jihočeském Písku vystavěny již desetkrát a do města na Otavě každoročně přilákají tisíce návštěvníků. Nyní jdou do finále přípravy 11. ročníku, který opět počítá s výstavbou šesti soch vysokých 3 metry. Kromě náplavky řeky Otavy bude jedna socha zdobit promenádu na opačném břehu před Městskou elektrárnou. Akce spoléhá na dvojici akademických sochařů Jiřího Kašpara a Josefa Faltuse, kteří budou v Písku tvořit již posedmé. Jejich dílo započalo v pátek 28. dubna 2017, kdy dorazily dvě fůry písku (60 tun). Začaly se hutnit první sochy na náplavce, na kterých umělci následně budou o víkendu pracovat.

Námětem soch tentokrát bude "50 let Rumcajse". V letošním roce si totiž připomínáme 50. výročí od vzniku výtvarné podoby této postavičky z dílny malíře Radka Pilaře (včetně souvisejícího seriálu Večerníčka). Návštěvníci se samozřejmě mohou těšit na celou známou loupežníkovu rodinu a další scény z příběhů spisovatele Václava Čtvrtka.

Vernisáž soch se uskuteční v pátek 12. května 2017 od 11:30 hodin na náplavce řeky Otavy u Kamenného mostu. Hosty vernisáže budou mj. zástupci Jihočeského kraje, který Cipískoviště 2017 podpořil dotací ve výši 40.000,- Kč, a delegace města Jičína.

Mezi městy Písek a Jičín se v posledních letech začala zdárně rozvíjet spolupráce v podobě výměny zkušeností a nově nyní v oblasti kultury. Obě města propojují např. právě postavy Rumcajse, Manky a Cipíska – zasazené V. Čtvrtkem do jičínského lesa Řáholce a ztvárněné píseckým rodákem Radkem Pilařem. Město Jičín (mimochodem čerstvý nositel ocenění "Historické město roku 2016") do programu píseckého Cipískoviště 2017 také významně přispívá v podobě celodenního vystoupení Cirkusu Nostalgie v sobotu 13. května na Havlíčkově náměstí.

Vernisáž soch a vybrané další aktivity akce Cipískoviště doprovodí Rumcajs, Manka a Cipísek také v dalším uměleckém provedení – jednak jako vstup loutek v podání píseckého souboru Nitka a dále pak v podobě živých kostýmovaných postav.

Předpokládáme, že v případně příznivých okolností zůstanou pískové sochy stát opět po dobu několika měsíců – v posledních letech bývaly k vidění až do listopadu. Pro letní turistickou sezónu budou sochy navíc tematicky doplněny venkovní výstavou v Čechově ulici na téma "Mládí Radka Pilaře v Písku".