Cipiskoviste Logo Xs Geofun

TZ03: Léto začíná už v květnu při Cipískovišti. Sladovna otevře tři nové výstavy

Očekávané a oblíbené Mraveniště, zábavný minigolf a pocta píseckému rodákovi Vladimíru Fukovi. Takový bude od poloviny května program písecké Galerie hrou, která slaví desáté výročí svého otevření. Slavit bude celé léto, ale začínáme už 12. května v rámci Cipískoviště.

Mraveniště

Potkat mraveniště hned na začátku cesty? To snad ne! Když se vydáte k vodě a ustelete si poblíž příbuzných Ferdy Mravence, není to zrovna příjemné. Ale ve Sladovně je to všechno jinak. Mraveniště je vůbec tím nejoblíbenějším projektem, který zde kdy byl. Už dvakrát si v něm děti nasazovaly tykadla a v útrobách rozlehlých tunelů, úkrytů a na spojovacích mostech si hrály na malá spolupracující stvoření.

Do třetice všeho dobrého. Mraveniště se znovu vrací - a tentokrát nastálo. Kartón byl nahrazen dřevem, místo lepidla byly použity šrouby a vše se to v březnu začalo pod taktovkou autora Vladimíra Větrovského dávat dohromady v Chlaponicích u Písku, kde má své dílny Hřiště pod Květinou. 

Nyní vše stojí ve Sladovně, expozice dostala audiovizuální doplňky od vnuka slavného ilustrátora Jiřího Trnky, Matyáše, a čeká na první mravenčí návštěvníky. Všechny ty prolézačky, cesty, zatáčky, desítky metrů  chodeb, labyrinty, a dokonce i skluzavka už se nemohou dočkat.

Minigolf (Zahraj si mini, Tygře)

Pokud se vám nějakou náhodou podaří vymanit z příbytku mravenců a vystoupáte o jedno patro výše, dávejte pozor na přelety golfových míčků. Ve Vysokých trámech Sladovny totiž řádila desítka výtvarníků, která v nich vytvořila unikátní desetijamkové minigolfové hřiště.

Ano, čtete dobře. Opravdu minigolfové hřiště. A to navíc není vůbec obyčejné. Každý z autorů svou jamku zpracoval podle originálního výtvarného návrhu, takže vám při honičce za co nejlepším výsledkem budou oči přecházet.

Vladimír Fuka - Malý princ

Ještě předtím, než se na podzim otevřou brány nové stálé expozice ilustrace, budou Nízké trámy Sladovny patřit slavnému píseckému rodákovi Vladimíru Fukovi, který se do dějin zapsal jako ilustrátor, grafik, typograf, malíř, kreslíř či autor plastik a objektů.

Vladimír Fuka je autorem ilustrací legendární knihy Malý Princ, kterou mělo ve své knihovně snad každé dítě. Antoine de Saint-Exupéry, který Malého prince napsal, byl letec. Ilustrátor Vladimír Fuka miloval letadla od dětství. Spisovatel a malíř se sice nikdy nepotkali, ale oba obdivovali děti a jejich bezprostřední svět plný fantazie. Na stránkách knihy společně doprovodili postavičku malého chlapce, který už po generace ukazuje malým i velkým čtenářům na celém světě, co je to příběh skutečné lásky a přátelství. Výstava originálních ilustrací Vladimíra Fuky, Malý princ a jeho planetka – to vše ve Sladovně.

Laboratoř

Ještě jeden bonbónek vás ve Sladovně čeká. Od února vás lektor Tomáš Novotný a jeho tým provází novou kreativní Laboratoří, jejímž úvodním tématem byly a stále ještě jsou "Barvy". Prostor, který jste si oblíbili, v Galerii hrou zůstane, ale na začátku prázdnin se změní jeho náplň - Laboratoř vám představí nové téma. Ale pssst, zatím je to překvapení.