Pískoviště Písek Geofun

TZ: Cesta do mytologie

Dobrodružně-poučná expozice o kouzelném světě z dílny Divadla Bratří Formanů a Sladovny Písek se otevře už 11. května.

Hlavní výstavu své letošní letní sezóny vytvořila písecká Sladovna s Divadlem Bratří Formanů. "Už velmi dlouho jsem chtěla Divadlo Bratří Formanů pozvat ke spolupráci, protože jejich fantastická hravost, laskavost a i určitá archaičnost výrazu konvenují tomu, jak sama vnímám a stavím program pro děti v písecké Sladovně," říká Tereza Dobiášová, do loňského roku ředitelka, dnes hlavní kurátorka písecké Sladovny. "V minulém roce jsme se už konečně potkali a začali společně od začátku tkát projekt z vláken fantastických příběhů, bájných zvířat a léčivých rostlin. Vznikla zážitková, herní expozice, kde se děti v divadelních kulisách samy ponoří do světa mytologie. Pokusí se osvobodit jednorožce, porazit bazilišky a v kůži mořských panen poplavou na ostrov vlkodlaků. Pakliže se jim podaří zasadit semínko nového života, je tu určitá šance, že spatří i bájného fénixe."

Výtvarného řešení se ujal výtvarník Josef Sodomka, který vykreslil všechna bájná i opravdová zvířata a společně s Matějem Formanem a Terezou Dobiášovou vyvinuli scénář a aktivity hry. Inspirací se stala kniha Geralda Durella, Mluvící balík, kterou Durell věnoval dětem a na rozdíl od většiny svých ostatních knih to nebyla kniha autobiografická, ale v podstatě popisuje dobrodružnou cestu dětí do světa mytologie. “Ta kniha se potkávala s naším přáním: otevřít dětem cestu do fantastického světa kouzelných bytostí. Někdy v průběhu práce jsme si ale s Josefem Sodomkou uvědomili, že děti dneska žijí často víc, díky filmům, televizi a hrám, ve světě mytologie, než ve skutečném světě. Ale kvůli tomu, že už možná někdy trochu méně rozumí tomu, jak ta bájná zvířata vznikla, co ukazují.

Proto se u nás míchají bájná zvířata a neskutečné stormy s bylinkami routy a levandule s těmi běžnými. Chtěli jsme pomoct dětem pochopit, že svět mytologie a světa kolem nás jsou si blíže, než si myslíme. A že svět mytologie vlastně ve zvětšených obrysech popisuje náš svět s jeho zvláštnostmi a mimořádnostmi. Že je vlastně jen třeba pořádně se dívat.

Vernisáž výstavy Cesta do Mytologie se ve Sladovně uskuteční v pátek 11. května v 19 hodin. Ve 20:30 hodin bude následovat další program, který zahájí útěk bájných bytostí z výstavy. Performeři ze skupiny Amanitas a návštěvníci z řad veřejnosti, kterým na cestu bude hrát kapela Circus Problem, půjdou v kostýmech průvodem z nádvoří Sladovny směrem k řece... A pozor na jednorožce. Kolem půl desáté předvedou Amanitas svou ohňovou show a následovat bude tančírna s kapelou Circus Problem, která vás bude bavit na nábřeží pod Sladovnou a hradem.

Vstupné je ZDARMA