Pískoviště Písek Geofun

TZ: 10. ročník soutěže Robotem rovně při Pískovišti

Písecký Radioklub OK1KPI při letošním Pískovišti již podesáté uspořádá soutěž „Robotem rovně aneb autíčka v parku“. Akce se tradičně koná v rámci  sobotního programu v Palackého sadech, letos tedy 12. května od 9 ca do 17 hodin.

Na rozdíl od jiných robotických soutěží, které mají vysoké nároky na roboty, se místní pořadatelé rozhodli uspořádat disciplínu zdánlivě snazší. Záměrem je nalákání širší technicky zdatné veřejnosti, pro kterou je většinou demotivující do běžných soutěží nastoupit. Palackého sady jsou ideálním místem pro tuto akci z důvodů přiměřené obtížnosti tratě. Trasa má délku 314 m inspirovanou Ludolfovým číslem  π = 3,14, jehož označení řeckým písmenem π (pí) vyvolává jistou asociaci názvu města Písek (součástí radioklubu Písek je i Hackerspace πsec na počest toho že pochází z města Písek).

Na píseckém parku pořadatele zaujala zdánlivě jednoduchá rovná cesta, avšak při bližším průzkumu terénu se rychle ukáže, jak tento terén dokáže být pro soutěžící náročný. Cestu robotům komplikuje nerovný terén, elektromagnetické vlnění vzniklé elektrickým vedením křižujícím trasu, pohybující se lidé a stromy zhoršují použití GPS. Poloha parku v centru města i dění Pískoviště každoročně naláká stovky diváků a aktivita tak získává také pozornost laické veřejnosti.

Starty soutěže jsou v horní části Palackého sadů u pošty následovně – roboti v 9:00, 10:45, 14:00, 15:00 h a autíčka v 10:00, 11:45 h. Výsledky soutěží budou vyhlášeny na podiu v parku – ve 12:30 h autíčka a 15:30 h roboti. Mezi 16 a 16:30 h pak proběhne exhibiční jízda parkem.

Jubilejní desátý ročník akce přestaví i některé další aktivity, které Radioklub Písek zastřešuje, např. ukázka rádiového provozu klubové radiostanice OK1KPI pod příležitostnou značkou OL10ROBOT, ukázka kroužku dětí a mládeže KRA (divácká soutěž stolních robotů), prezentování 3D tisku, monitoring předmětů vstupujích do atmosféry (meteority, bolidy) metodou Doplerova efektu měřenou rádiovými vlnami, ukázka orientační vědomostní šifrovací soutěže, kovářství, výroba filmových rekvizit a výroba kostýmů.

Ve spodní části Palackého sadů se pak ve stejné době představí CROSS GOLF – ukázky golfu v jeho původní podobě jsou pořádané klubem EG Písek. Jedná se o hru pro všechny věkové kategorie hranou v parcích, na loukách či pastvinách, bez potřeby klubových zelených karet. Zájemci si cross golf budou tento sport moci vyzkoušet také v neděli odpoledne nad Všesportovním areálem (před zahájením a po ukončení Oblastního sokolského sletu).