Pískoviště Písek Geofun

TZ: 10. výročí partnerství s německým Wetzlarem

V letošním roce si připomínáme 10. výročí partnerství mezi Pískem a hesenským městem Wetzlar. Minimálně stejnou dobu trvá také vzájemné setkávání dvou souborů – Wetzlarského a Píseckého komorního orchestru. Členka PIKO Milada Klátilová popisuje: „Když jsme poprvé jeli na společný koncert do Wetzlaru, ještě před uzavřením partnerské smlouvy obou měst, nevěděli jsme, co nás čeká. Byli jsme příjemně překvapeni vřelým přijetím a překvapeni počtem hudebníků v tamějším orchestru. Ve Wetzlaru patří jaksi k dobrému tónu, stát se jeho členem.
Od té doby jsme se samozřejmě setkali víckrát – v Písku i ve Wetzlaru. Vždycky jde o setkání velice srdečné ale zároveň náročné – na čas, soustředění, práci. Totéž nás čeká v polovině května, kdy wetzlarští přijedou do Písku a během Pískoviště se společně představíme píseckému publiku. Pod taktovkou Martina Knella zazní druhá symfonie Ludwiga van Beethovena, která patří k raným dílům tohoto geniálního skladatele. Psal ji v době, kdy se u něho začaly projevovat zdravotní problémy se sluchem, premiéru pak měla v roce 1803. Je zajímavá i tím, že v ní autor poprvé místo tradičního menuetu zařadil jako třetí větu scherzo. Dalším dílem, které na koncertě zazní, je jediná symfonie Jana Václava Voříška, který byl velkým obdivovatelem Ludwiga van Beethovena a přítelem Franze Schuberta. Voříšek část svého života prožil ve Vídni, kde se postupně stal uznávaným skladatelem, vyučoval klavírní hře, mimo jiné například Napoleonova syna Orlíka. Jako sólista se během koncertu představí houslista Miroslav Ambroš, žák Josefa Suka a absolvent pražské AMU, který zahraje Mazurek Antonína Dvořáka.“

Koncert se v Divadle Fráni Šrámka uskuteční v sobotu 12. května od 19 hodin. Vstupenky jsou v předprodeji Centra kultury města Písek za cenu 100 Kč.

Tato akce součástí cyklu aktivit k 10. výročí partnerství obou měst. Již na konec května 2018 jsou naplánovány sportovní hry mládeže ve Wetzlaru, kam po loňské písecké premiéře této akce vyrazí mladí basketbalisté, fotbalisté, tenisté, atleti a házenkářky. Hlavní oslava partnerství proběhne v závěru srpna ve Wetzlaru. I tamějšímu publiku bude představen společný koncert Wetzlarského a Píseckého komorního orchestru, dále pak proběhne česko-německá konference k tématům aktuálních přátelských vztahů mezi Německem a Českem a výměny zkušeností o výzvách a příležitostech dvoustranných vztahů. Tyto aktivity budou podpořeny z Česko-německého fondu budoucnosti.