Pískoviště Písek Geofun

TZ: Obří sochy z písku opět rostou v Písku

Obří sochy z písku byly v jihočeském Písku vystavěny již jedenáctkrát a do města na Otavě každoročně přilákají tisíce návštěvníků. Nyní jdou do finále přípravy 12. ročníku, který opět počítá s výstavbou šesti soch vysokých 3 metry. Kromě náplavky řeky Otavy bude jedna socha zdobit promenádu na opačném břehu u Městské elektrárny.

Tvorba soch staví na osvědčené dvojici akademických sochařů Jiřím Kašparovi a Josefu Faltusovi, kteří budou v Písku tvořit již poosmé. Jejich dílo započalo ve středu 25. dubna 2018, kdy na náplavku dorazila první ca 30tunová fůra speciálního písku a začaly se hutnit sochy, které budou umělci následně vyřezávat.

V návaznosti na letošní písecké oslavy 100. vyhlášení československé republiky budou sochy stavěny na námět „Jak jsme v Písku vyhlašovali republiku" a stanou se tak součástí píseckého projektu PÍSEK – VŽDY O KROK NAPŘED. Jmenovitě sochy zatím nejsou uváděny, lze očekávat motivy osob a situací spojeních s událostmi píseckého října 1918:

Ústřední socialistická rada v Praze vyhlásila na 14. října generální stávku zaměřenou proti vývozu potravin z hladovějících Čech, na jejímž konci měli řečníci vyhlásit republiku. Plánovaná akce byla vyzrazena, a proto bylo rozhodnutí o vyhlášení republiky odvoláno. Tuto změnu plánu se však už nedozvěděl redaktor František Hanzlíček vyslaný do Písku. Na Velkém náměstí se sešlo na pět tisíc lidí. Úderem jedenácté hodiny redaktor podle původního plánu sdělil:  "Právě v tomto okamžiku v Praze na Staroměstském náměstí vyhlašují Československou republiku a já ve vší formě vyhlašuji Československou republiku v Písku." Rozvášněný dav následně vyplenil budovu okresního hejtmanství, která stála na místě, na kterém dnes najdeme budovu Komerční banky, a celé město zaplavily červenobílé vlajky nové republiky. Až odpoledne se ukázalo, že se jedná o omyl, do města dorazili maďarští vojáci, aby zjednali pořádek a začalo vyšetřování této události…

Vernisáž soch se uskuteční při akci Pískoviště v pátek 11. května 2018 od 11:30 hodin na náplavce řeky Otavy u Kamenného mostu. Jejím průvodcem bude postava redaktora Hanzlíčka, který 14. října 1918 předčasně v Písku vyhlásil samostatnost. Součástí vernisáže bude také křest publikace PhDr. Jiřího Práška „Jak bourali vesele to Rakousko zpuchřelé…" a otevření venkovní výstavy v Čechově ulici seznamující s problematikou vyhlášení republiky v Písku.

Předpokládáme, že v případně příznivých okolností budou pískové sochy i výstava k dispozici návštěvníkům opět minimálně do konce letních prázdnin.

Zmíněná brožura bude ca od poloviny května k zakoupení v Turistickém informačním centru Písek. Zde je také stále možné pořídit brožuru vydanou v r. 2016 k 10. výročí obřích soch „10 let soch z písku v Písku“ s hlavními informacemi o jednotlivých ročnících 2007-2015 v českém a anglickém jazyce včetně ilustračních fotografií.